Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σπορέλαια, τα

         
seed oils

         

Ερμηνεία:

Σπορέλαια ονομάζονται υπό την ευρεία έννοια του όρου  τα έλαια τα που παρασκευάζονται  με έκθλιψη ή με εκχύλιση ελαιούχων καρπών και σπερμάτων διαφόρων φυτών και τα οποία διατίθενται στην κατανάλωση, αφού υποστούν  κατάλληλη επεξεργασία, εξευγενισμό κλπ.

Τα σπορέλαια διατίθενται στο εμπόριο υποχρεωτικά με την ονομασία προέλευσής τους. Τα συνηθέστερα σπορέλαια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τα παρακάτω: Αραβοσιτέλαιο ( το έλαιο που λαμβάνεται από τα φύτρα αραβοσίτου). ηλιέλαιο ή ηλιανθέλαιο ή έλαιο ηλίανθου, . σογιέλαιο,  σησαμέλαιο (χρησιμοποιείται για την παρασκευή ταχινιού και χαλβά). βαμβακέλαιο, καπνέλαιο, λινέλαιο, αραχιδέλαιο ή φιστικέλαιο. κραμβέλαιο (canola oil ή rapeseed oil) (είναι το έλαιο που προέρχεται από τα σπέρματα της ελαιοκράμβης γνωστή ως brassica genus), καρυδέλαιο, αμυγδαλέλαιο κλπ.

Οι σπόροι ανώτερων φυτών αντιπροσωπεύουν πολύτιμα εργοστάσια ικανά να μετατρέψουν τα φωτοσυνθετικής προέλευσης  σάκχαρα σε μια ποικιλία ενώσεων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων. 

Τα έλαια είναι τα πιο ενεργειακώς πυκνά φυτικά αποθέματα και τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν αυτά τα έλαια αποτελούν μια εξαιρετική θρεπτική πηγή. 

Παρέχουν στον άνθρωπο πολλές από τις θερμίδες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που απαιτούνται στη διατροφή τους. Αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πετρέλαιο, για τη χημική βιομηχανία και για τα βιοκαύσιμα.

 Επομένως, τα φυτικά έλαια αντιπροσωπεύουν ένα πολύτιμο γεωργικό προϊόν, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται ραγδαία. Η γνώση σχετικά με την παραγωγή σπορελαίων  αξιοποιείται εκτενώς στο πλαίσιο προγραμμάτων αναπαραγωγής και προσεγγίσεων της μεταβολικής μηχανικής για τη βελτίωση της καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων.

 Οι συμπληρωματικές πτυχές αυτής της έρευνας περιλαμβάνουν (1) τη μελέτη του μεταβολισμού του άνθρακα που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των φωτοσυνθετικά παραγόμενων σακχάρων σε πρόδρομους για τη βιοσύνθεση λιπαρών οξέων, (2) την ταυτοποίηση και το χαρακτηρισμό των ενζυματικών παραγόντων που επιτρέπουν την παραγωγή του ευρέος συνόλου λιπαρών οξέων δομές που βρέθηκαν σε έλαια σπόρων, και (3) τη διερεύνηση των πολύπλοκων βιοσυνθετικών οδών που οδηγούν στην παραγωγή λιπιδίων αποθήκευσης (κεριά, τριακυλογλυκερόλες). 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Elevating seed oil content in a polyploid crop by induced mutations in SEED FATTY ACID REDUCER genes. Karunarathna NL, Wang H, Harloff HJ, Jiang L, Jung C.Plant Biotechnol J. 2020 Nov;18(11):2251-2266. 

Elevation of soybean seed oil content through selection for seed coat shininess. Zhang D, Sun L, Li S, Wang W, Ding Y, Swarm SA, Li L, Wang X, Tang X, Zhang Z, Tian Z, Brown PJ, Cai C, Nelson RL, Ma J.Nat Plants. 2018 Jan;4(1):30-35.

Use of Natural Components Derived from Oil Seed Plants for Treatment of Inflammatory Skin Diseases. Styrczewska M, Zuk M, Boba A, Zalewski I, Kulma A.Curr Pharm Des. 2019;25(20):2241-2263



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: